1. Federasyonun Kuruluş Yılları ve Amacı
2006 yılında, Türkiye’nin en prestijli aşçıları tarafından İstanbul’da kurulan TAFED, başlangıçta 8 dernekten oluşan bir federasyondur. Bugün 23 dernek ile Türkiye’nin yedi farklı coğrafi bölgesinde aşçılığın sanatını ve bilincini yayma görevini üstlenmektedir.
2. TAFED’in Önemli Başarısı
TAFED, 2008 yılında İçişleri Bakanlığı’nın onayıyla “Türkiye” adını resmi olarak kullanma hakkını kazanan ilk federasyon olmuştur. Federasyon, Zeki AÇIKÖZ’ün öncülüğünde yönetilmekte ve merkezi İstanbul’da bulunmaktadır.
3. Federasyonun Kuruluş Amaçları
Federasyon, Türkiye genelindeki bölgesel dernekleri birleştirerek aşçılık mesleğinin hukuki, sosyal ve eğitimsel yönlerini geliştirme amacını gütmektedir. Aşçılık mesleğini tanıtmak, mutfak sanatkârlarını eğitmek ve gençler ile kadınları bu alanda teşvik etmek de federasyonun temel amaçları arasındadır.
4. TAFED’in Etkinlik ve Organizasyonları
TAFED, Türk mutfağını ulusal ve uluslararası alanda tanıtmak adına yurt içi ve yurt dışı etkinlikler, festivaller ve yarışmalar düzenlemektedir. Zengin Türk mutfağını global alanda tanıtmak, federasyonun ana hedeflerindendir.
5. Uluslararası İşbirlikleri
TAFED, 2014’te “World Association of Chefs Societies – Dünya Aşçılar Birliği”ne üyelik kazanarak Türk aşçılığını ve mutfağını uluslararası alanda tanıtmıştır.